Dlaczego warto jeść drób?

Jednym z powodów, dla którego dietetycy polecają jedzenie drobiu jest jego wysoka wartość odżywcza. Mięso z kurczaka pozwala na dostarczenie do organizmu dużych ilości pełnowartościowego białka, witamin – zwłaszcza szczególnie ważnych dla układu nerwowego witamin z grupy B (niacyny, ryboflawiny, pirodoksyny) oraz składników mineralnych takich jak cynk, żelazo oraz potas.

Ważną cechą charakterystyczną drobiu jest niska zawartość tłuszczu, a w tym − co szczególnie istotne – niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. W kurczaku dominują nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy NNKT (niezbędnych nienasycony kwasów tłuszczowych), które mają korzystny wpływ na pracę układu krążenia.
Mięso kurczaka polecane jest w diecie małych dzieci i rosnącej młodzieży, a także osób dorosłych i starszych. Dzięki delikatnym, drobnym włókienkom, z jakich jest zbudowane, oraz niskiej zawartości tłuszczu, stosowane jest również w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących, dietach leczniczych np. chorobie wrzodowej, a także w różnego rodzaju zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Bogaty w pełnowartościowe białko drób jest również cennym składnikiem diet osób o dużej aktywności fizycznej oraz zawodowych sportowców.

Czy wiesz, że...?

KURCZAK FASZEROWANY PIECZONY W CAŁOŚCI

Jasne mięso drobiowe po upieczeniu

Tak, to możliwe! Wystarczy przed pieczeniem mięso drobiowe posmarować sokiem z cytryny i gotowe.

KURCZAK120615-30

Jak poznać świeżość drobiu?

Świeży drób powinien mieć suchą skórę o równomiernej, kremowej barwie. Głównym objawem nieświeżości są zielonkawe plamy na części grzbietowej. Kupując drób, warto zwrócić uwagę na to, czy nogi są gięt­kie, mostek miękki, a piersi mięsiste oraz ja­sne. Najlepiej wybierać drób od sprawdzonych producentów.

pod tek. Czy wiesz

Kura

To gatunek ptaków, który dominuje na naszej planecie! Na jednego człowieka na Ziemi przypada prawie 9 kur. Obecnie 75 proc. kur przeznacza się na ubój, jednak dawniej, przez prawie 3000 lat kury służyły ludziom jako producentki jajek.

drob

Czym kroić kurczaka?

Pierwsza zasada drobiowego savoir-vivre’u: kurczaka nie podajemy w wydzielonych porcjach na talerzach gości. Zawsze serwujemy go w całości. Gospodarz powinien podzielić kurczaka na mniejsze kawałki już na stole. To zadanie wymaga sporej wprawy. Przecież wszystko odbywa się na oczach gości.

czym_jesc

Czym jeść drób?

Drób (szczególnie udka albo skrzydełka), możemy jeść palcami, ale tylko w gronie najbliższych znajomych. Podczas oficjalnych i bardziej uroczystych spotkań nie wypada jeść udka kurczaka ręką. Musimy posłużyć się nożem i widelcem, obojętnie jak by to było niewygodne.

rosol_z_kury

Żeby rosół był klarowny

Ubij na sztywną pianę schłodzone białko jajka i dodaj do rosołu. Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmij białko łyżką cedzakową.

miekkie_mieso

Miękkie mięso

Jeśli chcesz, żeby mięso zmiękło w gotowaniu i nie straciło przy tym na smaku, po odszumowaniu wlej do garnka łyżeczkę wódki.